Een huis in Spanje kopen.

Het kopen van een huis in Spanje.

De kogel is door de kerk en jouw droom gaat werkelijkheid worden, je gaat een huis in Spanje kopen. Maar hoe gaat het nu verder, waar moet je aan denken, waar moet je op letten en wat moet je vooral wel doen ?

Schakel de hulp in van "Jouw Spaanse Makelaar"

Stap 1: Huur een specialist in die je helpt

Huur een advocaat en een specialist in die je tijdens het hele aankoopproces kan begeleiden, omdat zij je de reistijd bespaart en zij je helpen met alle procedures. Hoewel het niet verplicht is om een advocaat in te huren, is het wel bijzonder aan te raden, zeker als je de Spaanse taal niet machtig bent en niet bekend bent met de Spaanse cultuur (zoals de bureaucratie).

Stap 2: Voer een haalbaarheidsstudie uit

Voer een haalbaarheidsstudie uit als je een hypotheek moet aanvragen. Deze stap kan worden uitgevoerd bij elke bank die gespecialiseerd is in internationale klanten, zoals Habeno. 

Stap 3: Vraag het NIE aan om je te identificeren

Het is essentieel om het nummer van identificatie van vreemdelingen (número de identidad de extranjero, NIE) aan te vragen dat je zal helpen je in Spanje te identificeren. Als je het nodig hebt, kan een adviseur zich bezighouden met de nodige procedures om het NIE aan te vragen. Het NIE-nummer wordt praktisch bij alle instanties gevraagd in Spanje.

Stap 4: Open een bankrekening in Spanje

Het is belangrijk om een ​​bankrekening in Spanje te openen, aangezien alle belastingen en kosten die verband houden met de verkooptransactie via deze rekening moeten worden betaald. Om deze stap uit te voeren, hoeft u zich niet te verplaatsen als u in een van de 15 Europese landen woont die zijn toegelaten, zoals Oostenrijk, Duitsland, België, Denemarken, Italië, Noorwegen, Luxemburg, Nederland, Finland, Frankrijk, Ierland, Portugal, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. In het geval dat u het persoonlijk doet, kunt u dit doen middels een volmacht welke je aan jouw advocaat kunt verstrekken.

Stap 5: Huur een bedrijf in om de staat van het huis te controleren

Het is raadzaam om de staat van de woning te controleren voordat u de aankoop doet, waarvoor u een gespecialiseerd bedrijf kunt inhuren om gekwalificeerde inspecties uit te voeren. U kunt ook aan de persoon die de procedures in Spanje uitvoert vragen om de eenvoudige registratie, waarin de informatie met betrekking tot het onroerend goed wordt verzameld.

Stap 6: Stort een borg als reservering van de woning

Reserveer de woning via een reserverings contract. deze bedraagt normaal tussen de € 3.000 / € 9.000 en is afhankelijk van de verkoop prijs van de woning. Vervolgens wordt na de inspectie van alle papieren van dewoning door jouw advcaat het koopcontract opgemaakt. Vaak is dit binnen 2/3 weken en dient 10% van de prijs van de woning op de rekening van de verkoper gestort te worden. In dit opzicht moet u er rekening mee houden dat, in het geval dat de koop-verkoop niet wordt uitgevoerd om redenen die niet aan de verkoper zijn toe te wijzen, u deze borg zou kunnen verliezen. In het tegenovergestelde geval, als de verkopende partij besluit om niet door te gaan, moet hij u het dubbele van het gestorte bedrag als borg vergoeden.

Stap 7: Ondertekenen van de voorcontracten en zoeken naar een notaris

De voorlaatste stap is het ondertekenen van de voorcontracten (documentos precontractuale). Na de ondertekening moet je een bedenktijd van 10 dagen in acht nemen, die 14 dagen wordt als je in Catalonië woont. Deze bedenktijd kun je gebruiken om je vragen te beantwoorden bij de notaris die je hebt gekozen voor het ondertekenen van de hypotheek. In het Spaans heet een voorcontract ook wel ‘contrato de arras’.

Stap 8: Ondertekenen van de koopakte en de hypotheek

Als je alle voorgaande stappen hebt doorlopen, is het tijd om de koopakte (compraventa) en de hypotheek te ondertekenen bij de notaris. Het koopcontract verplicht de verkoper om de woning over te dragen tegen een vooraf afgesproken bedrag. Als een van de partijen zijn verplichtingen niet nakomt, kunnen er consequenties zijn.

Warom de hulp inschakelen van Jouw Spaanse Makelaar

Als “vreemde” in Spanje kun je tegen een aantal feiten aanlopen waaraan je vooraf wellicht niet gedacht had.

  • De taal en gewoontes, wij spreken Spaans, kennen de gewoontes en hebben de benodigde contacten.
  • De wet, wij weten ( ook samen met onze advocaten ) alle tips en trics van het aankopen van een huis in Spanje, maak daar dus gebruik van.
  • Het aanbod, wij kennen het aanbod van woningen in Spanje en kunnen je gericht adviseren en helpen.
  • De juiste prijs, wij helpen je met het verkrijgen van de woning tegen de juiste prijs en weten hoe we moeten onderhandelen.
  • De juiste advocaat, als klant van ons verdien jij het beste, wij helpen je met de voor jouw beste en uiteraard onafhanelijke advocaat.
  • Een hypotheek, indien nodig brengen wij je in contact met de beste internationale hypotheek verstrekker van Spanje.

Nadat je de sleutels van jouw nieuwe huis in Spanje verkregen hebt kunnen wij je helpen met Property management als je jouw huis ook wilt verhuren. Mocht je een verbouwing of renovatie willen doen van jouw huis in Spanje dan kunnen wij je helpen en bijstaan met de juiste Spaanse bedrijven waardoor je en niet teveel betaalt en het juiste en correcte werk voor je gedaan wordt.

Hoe moet je een huis kopen in Spanje

Heb jij onze hulp nodig ?

Neem nog vandaag contact met ons op en wij gaan nog vandaag aan de slag om jou te helpen bij de aankoop van “Jouw Droomhuis in Spanje”